San Diego County Sheriff’s Department

Post Office Box 939062 @  San Diego, California 92193-9062

William D. Gore, Sheriff

July 16, 2018

James M. Chadwick

Sheppard, Mullin, Richter & Hampton, LLP
501 West Broadway, 19™ Floor

San Diego, CA 92101

ichadwick(@sheppardmullin.com

Re: Your letter of July 5, 2018/KPBS

Dear Mr. Chadwick:

The Sheriff's Department is in receipt of your letter of July 5, 2018 to Amanda
Lomnicky, expressing your disagreement over the Sheriff's Department's denial of your
client's California Public Records Act (CPRA) request.

In Ms. Lomnicky's letter of July 2 to Ms. Trageser, she explained that the Sheriff's
Department does not have in its possession a record that identifies the dates of each
citizen complaint.' She also pointed out to you that such information is exempt from
disclosure pursuant to Government Code sections 6254(f) and (k). You take issue with
our invocation of these exemptions, but you do not address the most important point until
the end of your letter, which is that the Sheriff's Department does not have a record that
meets Ms. Trageser's description. You assert that "[t]he fact that this information for all
such complaints from the beginning of 2011 to the present is not contained in a single

' We understood Ms. Trageser's June 22, 2018 request for information pertaining to the investigation of
"citizen complaints” to refer to those complaints filed by members of the public against peace officers of
the San Diego County Sheriff's Department pursuant to Penal Code § 832.5

It should also be noted that Mr. Trageser's written communication with the Sheriff's Department began
with an email on April 19, 2018, to our Media Relations Unit, asking several questions (to which she was
provided answers), and continued with several more follow-up emails (up through June 22) asking several
more questions that were similarly answered by the Sheriff's Department. The subject line of Ms.
Trageser's emails was "Public Records Act Request." Ms. Trageser should be made aware that a Public
Records Act request is "a request for a copy of records that reasonably describes an identifiable record or
records" (Government Code section 6263(b)). The Public Records Act does not require a representative of
a public agency to answer questions. Ms. Trageser should be made aware that when the Sheriff's
Department responds to her questions (as it did repeatedly), we do so voluntarily. There is no legal
compulsion in the CPRA, or any other statute, to do so.

Keeping the Peace Since 1850
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record is beside the point." On the contrary, it is a very significant point. Your letter
makes clear that you are expecting the Sheriff's Department to do either one of two
things: (1) create a new document that lists, for each calendar year from 2011 forward,
the date the complaint was received, and the date of the completion of the investigation
for each citizen complaint received from 2011 forward; or (2) provide you with redacted
documents from said investigations that reveal the date the complaint was received as
well as the date the investigation was completed. For the reasons I will explain, the
Sheriff's Department is neither required nor permitted to perform either task.

It is well-settled law that the California Public Records Act does not require a public
agency to create a new record for the purpose of responding to a CPRA request. Haynie
v. Superior Court (2001) 26 Cal. 4™ 1061, 1075 ("we find nothing in the [CPRA] itself
that mandates any action other than opening for inspection the records identified as
coming within the scope of the request or providing copies thereof at the expense of the
person requesting copies"); Fredericks v. Superior Court (2015) 233 Cal. App. 4™ 209,
227 ("If the agency would be required to create a new set of public records in order to
provide responses to a CPRA request, such agency action may be found to exceed its
statutory duties.")

Moreover, the information you seek is, by its very nature and definition, a "record of
complaint[] to ... a local police agency," and therefore exempt from disclosure pursuant
to Government Code section 6254(f). In your letter you, claim that the 6254(f) exemption
applies only to criminal investigations. In support of that legal theory you cited to City of
Hemet v. Superior Court (1995) 37 Cal. App. 4™ 1411, 1422. City of Hemet, however,
focuses on investigatory files, not complaints as set forth in Government Code 6254(f).

Further, City of Hemet does not stand for the principle that "Government Code section
6254 contains no exemption for 'law enforcement personnel investigations.™ In fact, City
of Hemet implies the exact opposite. The City of Hemet court, in rejecting the argument
that peace officer personnel records were not exempted from disclosure under
Government Code Section 6254(b) found instead that they "are protected as records 'the
disclosure of which is exempted or prohibited by ... law" (Government Code 6254(k)
City of Hemet, at 143 1.

You also cite to Dixon v. Superior Court (2009) 170 Cal. App. 4th 1271. But the court in
Dixon made very clear that that "our interpretation of Government Code 6254(f)
investigatory file exemption is confined to coroner and autopsy reports which, like here,
inquire into and determine the circumstances, manner and cause of a suspected homicide
death..." Dixon, at fn. 3. Dixon cannot be read to hold that the exemption for 6254(f)
applies only to criminal investigations, to the total exclusion of all other investigations
conducted by a law enforcement agency. Such an unreasonable reading effectively reads
out of the statute the language in 6254(f) that explicitly applies to records of complaints
to a local police agency, as well as the exemption for investigatory files of investigations
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conducted for "correctional, law enforcement, or licensing purposes" (Government Code
section 6254(f)). Is it unclear how an investigative file of an investigation that was
conducted for licensing purposes can be exempt (as explicitly contemplated by the
legislature) if, as you claim, only criminal investigations are exempted by Section
6254(f).

Next, you assert that even if the Section 6254(f) exemption did apply, it would require
the release of certain information, including "the time, substance, and location of all
complaints or requests for assistance received by the agency and the time and nature of
the response thereto...", pursuant to Section 6254(f)(2). This is a misreading of the
statute. Subparagraphs 1-3 of subsection (f) "requires law enforcement agencies to “make
public” certain information derived from those exempt records pertaining to arrests
made and complaints or requests for assistance received" Dixon v. Superior Court
(2009) 170 Cal. App. 4™, at fn. 2; See also City of Hemet v. Superior Court (1995) 37
Cal. App. 4™ 1411, 1424 (finding that the subparagraphs of Section 6254(f) "require the
disclosure of specified information about arrests, arrestees, and complaints to which
law enforcement personnel respond")?

Nothing in the statute or in any case law suggests that Section 6254(f)(2) requires the
disclosure of information contained in citizen complaints of peace officer misconduct.
Even if it did, the confidentiality provisions of Penal Code section 832.7, both by itself
and through its incorporation into the CPRA via Government Code section 6254(k)
would trump any disclosure requirements by under the CPRA. "[The protection of Penal
Code section 832.7 is illusory unless that statute is incorporated into CPRA through
Government Code section 6254, subdivision (k). Logic does not permit the conclusion
that information may be 'confidential' for one purpose, yet freely disclosable for another.
In the court's apparent concern for allowing the city in that case to disseminate

> The following passage in Long Beach Peace Officers Ass'nv. City of Long Beach (2014) 59 Cal. 4" 59
further demonstrates that the subparagraphs of Government Code section 6254 (f) apply to calls or
complaints for service and arrests, not citizen complaints, unless an incident falls under both categories.

Under [Government Code section 6254(f)], when a shooting by a peace officer occurs during
an arrest (Gov. Code. § 6254, subd. (f)(1)) or in the course of responding to a complaint or
request for assistance (id., § 6254, subd. (f)(2)), and when the officer's name is recorded as
one of the “factual circumstances” of the incident, disclosure of the officer's name is
generally required. It thus appears that the Legislature draws a distinction between (1) records
of factual information about an incident (which generally must be disclosed) and (2) records
generated as part of an internal investigation of an officer in connection with the incident
(which generally are confidential).

Long Beach Peace Officers Ass'n v. City of Long Beach (2014) 59 Cal. 4" 59, 72.

The information you seek (the date of the citizen's complaint, and the date that the investigation of the
citizen complaint was completed) is information contained in records that are plainly "records generated
as part of an internal investigation of an officer"
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information as a matter of legitimate public interest, the court put a gloss on the word
'confidential' which we cannot accept." City of Hemet v. Superior Court (1995) 37 Cal.
App. 4™ 1411, 1430. Additionally, the Court in Pasadena Police Officers’ Association v.
Superior Court (2015) 240 Cal. App. 4th 268 cited to Comm. On Peace Officer
Standards & Training v. Superior Court (2007) 43 Cal. 4th 278, 293 by stating that the
"majority of the court found, however, that information in the database would be exempt
from disclosure if it had been 'obtained from' personnel records maintained by the
officers’ employing agencies." Further, Government Code Section 6254(k) is not subject
to, and does not contain, the same disclosure requirement as set forth under Government
Code Section 6254(f)(2).

You next claim that notwithstanding the clear directive of the City of Hemet case, "the
Pitchess statutes [Penal Code sections 832.7 and 832.8; Evidence Code section 1043 et
seq.] do not permit non-disclosure of the information KPBS has requested”. You cite
Comm. On Peace Officer Standards & Training v. Superior Court (2007) 43 Cal. 4™ 278,
293, and Long Beach Peace Officers Ass'n v. City of Long Beach (2014) 59 Cal. 4™ 59,
72, for the premise that "the Pitchess statutes prohibit disclosure only of 'the types of
information enumerated in [Penal Code] Section 832.8"'. You correctly identify 832.8(e)
("Complaints, or investigations of complaints, concerning an event or transaction in
which [the peace officer] participated, or which he or she perceived, and pertaining to the
manner in which he or she performed her duties") as the subsection that defines a
personnel record for purposes of Penal Code Section 832.7 confidentiality, however you
fail to recognize or acknowledge that not only are "personnel records" confidential under
832.7 but also "information obtained from these records, are confidential." The date of a
citizen complaint is obtained directly from the citizen's complaint form, and as such is
clearly confidential.

You go on to claim Penal Code Section 832.8 does not apply because "KPBS is not
seeking the complaints themselves, or the contents of any investigations thereof." This
reflects a misunderstanding of the peace officer confidentiality statutes. Section 832.8
declares certain files to be confidential, which includes the documents contained therein,
and the information contained in those documents. There is neither any statutory
provision, nor any case that interprets this section to hold that information contained in
confidential peace officer personnel files must be disclosed, notwithstanding the fact that
the records themselves are explicitly confidential and not permitted to be disclosed.

Neither POST nor Long Beach holds to the contrary. In POST, the California Supreme
Court held that the names, employing departments, and hiring and termination dates of
peace officers were not made confidential by Section 832.8, reasoning that none of the
above information fell into any of the categories of information enumerated in Section
832.8. Here, POST is not applicable to your request because the information you seek,
unlike the information sought in POST, is information which is by its very nature is
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information that is part of a complaint or investigation of a complaint of an incident
involving a peace officer.

Nor is the Long Beach case applicable, which sought only the names of peace officers
who were involved in a critical incident, information which the Long Beach court held
was not covered by Penal Code section 832.8. Neither Long Beach nor POST can be read
as support for the contention that information obtained from citizen complaints must be
disclosed from complaints and investigations which themselves® are not permitted to be
disclosed.

Finally, you cite Pasadena Police Officers' Association v. Superior Court (2015) 240 Cal.
App. 4™ 268 for the premise’ that "the fact that [a record] contains privileged information
does not bestow protected status on the entire documents.” This is correct as a general
matter, but not applicable in cases such as this where the entire investigatory file has been
bestowed "protected status" by both Section 6254(f), (k), and by Penal Code 832.7/832.8.
This is made clear by the very paragraph you cited from the Pasadena case:

The real issue is whether the Report is subject to an exemption. The mere fact that the
Report contains privileged information does not bestow protected status on the entire
document. Police officer personnel records include only the type of information specified
in Penal Code section 832.8. (Commission on Police Officer Standards, supra, 42 Cal.4th
at p. 293.) Only records generated in connection with a citizen complaint, or
administrative appraisal or discipline, are protected. (Long Beach Police, supra, 59
Cal.4th at p. 71.)

Pasadena Police Officers' Association v. Superior Court (2015) 240 Cal. App. 4™ 268.
289

You can clearly see by the paragraph cited above that "records generated in connection
with a citizen complaint...are protected."

* You also state, quite disingenuously, "[S]ection 832.7, which is the only statute that imposes any kind of
requirement of confidentiality, expressly provides for the disclosure of 'data regarding the number, type,
or disposition of complaints (sustained, not sustained, exonerated, or unfounded) made against its officers
that information is in a form which does not identify the individuals involved.' (Pen. Code § 832.7, subd.
(c).) This is precisely the type of information KPBS has requested.” It is not. KBPS has requested the
complaint filing date and the date of the completion of the investigation, for every citizen complaint since
2011. This is not among the categories of information contained in a citizen complaint investigation that
Section 832.7(c) allows a law enforcement agency to release.

* Pasadena involved a report commissioned by the Pasadena Police Department, by an outside agency, to
“review ...[a shooting] incident [by a PPD officer] for the benefit of the department and to evaluate how
the department does business in the areas reviewed.” The Pasadena court explicitly rejected the
contention that the report was prepared in response to a citizen complaint. Pasadena Police Officers’
Association v. Superior Court (2015) 240 Cal. App. 4™ 268. 289
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After reviewing your letter, and the authorities cited therein, the Sheriff's Department
hereby denies your client's request pursuant to Government Code Sections 6254(f), (k),
and Penal Code Section 832.5 et. seq.

Sincerely,

WILLIAM D. GORE, Sheriff

/L

Sanford A. Toyen, Legal Advisor
Office of the Sheriff — Legal Affairs Unit



