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November 12, 2024 
 
By Electronic Mail Only 
  
Charlie Specht 
Charlie.Specht@wgrz.com 
 
The Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions. The ensuing advisory 
opinion is based solely upon the information presented in your correspondence. 
 
Dear Mr. Specht: 
 
This is in response to your request for an advisory opinion regarding mee�ngs conducted by the Buffalo 
Water Board (Water Board). Please note that the Commitee on Open Government (Commitee) is 
authorized to provide informa�on, guidance, and opinions regarding the Open Mee�ngs Law (OML). 
Only a court may declare in a special proceeding pursuant to Ar�cle 78 of the Civil Prac�ce Law and 
Rules that a “public body violated [the OML]” pursuant to Public Officers Law (POL) § 107(1). 

In your correspondence to this office, you allege that although the Water Board maintains an office in 
Buffalo City Hall (City Hall), it holds its meetings at the Col. Francis G. Ward Pumping Station (Pumping 
Station). You further allege that the Pumping Station presents physical barriers to access that make it an 
unsuitable location for meetings of public bodies consistent with the OML. Of these physical barriers to 
access, you cite the relative difficulty of accessing the Pumping Station from the City of Buffalo due to 
the presence of a highway and its use of a security guard and gate. 

POL § 103(b) provides that “[p]ublic bodies shall make or cause to be made all reasonable efforts to 
ensure that meetings are held in facilities that permit barrier-free physical access to the physically 
handicapped, as defined in subdivision five of section fifty of the public buildings law.” The Committee 
has advised that the responsibility to make “all reasonable efforts” to permit barrier-free physical access 
to facilities means that, where a public body has the capacity to hold its meetings at multiple facilities, 
those meetings should be held in the location most likely to accommodate the needs of persons wishing 
to attend. See OML-AO-3084. Similarly, POL § 103(d) provides that public bodies must make “all 
reasonable efforts to ensure that meetings are held in an appropriate facility which can adequately 
accommodate members of the public who wish to attend such meetings.” In our opinion, this use of the 
phrase “all reasonable efforts” in both sections of the OML creates an analogous obligation to hold 
mee�ngs at the facility most likely to adequately accommodate any person who wishes to atend where 
a public body, such as the Water Board, has access to multiple facilities. 

http://www.opengovernment.ny.gov/
https://docsopengovernment.dos.ny.gov/coog/otext/o3084.htm
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The geographic location of the Pumping Station, although separated by Interstate I-90 from downtown 
Buffalo, would not in our opinion make it an inaccessible venue to hold meetings of a public body. The 
Committee has advised that public bodies may hold meetings at locations that require attendees to pass 
through security protocols so long as those protocols treat all members of the public equally. See OML-
AO- 3527. Additionally, and for clarity’s sake, pursuant to its website, the Water Board holds its 
meetings in the Pumping Station Administration Building Conference Room, which because it is a 
conference room is presumably adequately equipped to hold meetings. It is unclear from your 
correspondence that a City Hall meeting location would be more likely to adequately accommodate 
members of the public than the Pumping Station, and therefore whether the Water Board has any 
obligation to hold its meetings at City Hall pursuant to the OML. 

Next, you claim that the Water Board without advance notice cancelled its 9:00 am meeting on 
September 18, 2024. You state that notice of the cancelation (and rescheduling of the meeting for 
September 26, 2024) appeared only after 9:00 am on September 18 on the Water Board website. POL § 
104(1) requires that “[p]ublic no�ce of the �me and place of a mee�ng scheduled at least one week 
prior thereto” be given “at least seventy-two hours before such mee�ng.” POL § 104(6) requires that, 
“[w]hen a public body has the ability to do so,” no�ce should be “conspicuously posted” on the internet 
website of the public body. While no provision of the OML requires that a public body provide no�ce of 
the cancela�on of a mee�ng, the no�ce of the rescheduled mee�ng must conform to the no�ce 
requirements of the OML. On September 18, when you state that the Water Board posted the notice of 
the rescheduled meeting on September 26 on its website, it was more than seventy-two hours prior to 
the rescheduled meeting date. Regardless of when the Water Board decided to cancel its September 18 
meeting, the timeframe requirements for notice under POL § 104(1) would have been met as to the 
rescheduled September 26 mee�ng. 

In the agenda posted on the Water Board website for the September 26 meeting, which also seems to 
serve as the online public notice for the meeting, the Water Board states: “[t]he meeting will be held in 
the Colonel Ward Water Treatment Facility Administration Building Conference Room located at 2 
Porter Avenue, Buffalo, NY 14201 for all Water Board Members, and a few other designated attendees. 
Others may attend via video conference call through MSTeams.” POL § 103(a) requires that “[e]very 
mee�ng of a public body shall be open to the general public” except for execu�ve sessions held pursuant 
to § 105. In other words, a public body has no authority to specifically designate or limit in person 
atendees of its mee�ngs: anyone wishing to atend a public mee�ng has a statutory right to do so. As 
you noted, POL § 104(4) requires that, “[i]f videoconferencing is used to conduct a mee�ng, the public 
no�ce for the mee�ng shall . . . state that the public has the right to atend the mee�ng at any of the 
loca�ons.” In our opinion, the no�ce provided on the agenda for the September 26 mee�ng did not 
comply with the requirements of § 104(4), as it only provided for the op�on of atending by 
videoconference and stated that only designated persons may atend the mee�ng in person at its 
physical loca�on. 

Finally, the Water Board website maintains a page collec�ng its mee�ng minutes through June 18, 2024. 
POL § 106(1) requires that “[m]inutes shall be taken at all open mee�ngs of a public body which shall 
consist of a record or summary of all mo�ons, proposals, resolu�ons and any other mater formally 
voted upon and vote thereon.” POL § 106(3) states, in relevant part, that: 

https://docsopengovernment.dos.ny.gov/coog/otext/3527.htm
https://docsopengovernment.dos.ny.gov/coog/otext/3527.htm
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[i]f the agency in which a public body func�ons maintains a regularly 
and rou�nely updated website and u�lizes a high speed internet 
connec�on, such minutes shall be posted on the website within two 
weeks from the date of such mee�ng except that minutes taken 
pursuant to subdivision two of this sec�on shall be available to the 
public within one week from the date of the execu�ve session. For 
purposes of this subdivision unabridged video recordings or unabridged 
audio recordings or unabridged writen transcripts may be deemed to 
be mee�ng minutes. Nothing in this sec�on shall require the crea�on of 
minutes if the public body would not otherwise take them. 

The Water Board’s use of its website to post its mee�ng minutes generally establishes that its website is 
rou�nely updated. That the Water Board rou�nely makes use of videoconferencing to conduct its 
mee�ngs establishes that it u�lizes a high-speed internet connec�on. Therefore, to the extent that the 
Water Board took any ac�on at a mee�ng requiring minutes subsequent to June 18, POL § 106(3) 
requires that the Water Board post those minutes to its website within two weeks of the mee�ng, or one 
week of an execu�ve session. 

Addi�onally, POL § 103-a(g) provides that “each mee�ng conducted using videoconferencing shall be 
recorded and such recordings posted or linked on the public website of the public body within five 
business days following the mee�ng, and shall remain available for a minimum of five years therea�er.” 
At the �me of this wri�ng, no link to a recording of the September 26 mee�ng or any other mee�ng 
conducted using videoconferencing is available on the Water Board website, nor has it posted 
unabridged writen transcripts to fulfill the requirements of either POL § 103-a(g) or § 106(3). 

From the minutes that are available on the Water Board website, the board generally makes a mo�on at 
its mee�ngs to approve the minutes from the mee�ng immediately prior. This prac�ce is not required by 
the OML but is common among public bodies. The Commitee has advised that “unapproved” or “dra�” 
minutes may be marked as such, but s�ll must be made available to the public within the �meframes 
required by POL § 106(3). See OML-AO-5400. 

Thank you for your inquiry. 

Sincerely, 
 
s/ Miguel-Carlo Bautista 
Excelsior Fellow 

https://docsopengovernment.dos.ny.gov/coog/otext/o5400.html

