
ETHICS ISSUES FOR NON-RETURNING ASSEMBLYMEMBERS (2024)

Before Leaving Office – a Sitting Assemblymember may not: 

 Hold a non-elective state office or state employment.  This prohibition applies 
throughout an Assemblymember’s term of office, and continues to apply even if an 
Assemblymember resigns from office.

o Cal Const, Art. IV § 13.

 Hold any paid federal office or any office in a local or federal government agency 
that is incompatible with their duties as an Assemblymember.

o Cal Const, Art. VII § 7; Gov. Code, § 1099.

 Receive or agree to receive compensation from a source other than the State of 
California for any service, advice, assistance or other matter related to the 
legislative process.

o Gov. Code, § 8920, subd. (b)(4).

 Accept or agree to accept compensation for making an appearance or taking any 
action before a state agency.

o Gov. Code, § 8920, subd. (b)(3).

 Receive salary or other earned income from a lobbyist, a lobbying firm, or anyone 
who has been under contract with the Legislature during the previous 12 months.

o Cal Const, Art. IV § 4.

 Accept or hold any outside employment or other interest that will impair their 
independence of judgment as an Assemblymember or that will induce them to 
disclose confidential Assembly information.  

o Gov. Code, § 8920.

 Take official action in exchange for a promise of future employment (this is bribery).
o Pen. Code, §§ 85-86, 518; 18 U.S.C., §§ 1346, 1951.

 Use state resources to search for or secure outside or prospective employment.
o Government Code, § 8314; Penal Code, § 424; Stanson v. Mott (1976) 17 

Cal.3d 206, 213-223.

 Participate in or use their official position to influence any government decision in 
which the official has a “financial interest.”  (Prohibition does not apply to decisions 
on general legislation.)

o Gov. Code, §§ 87100; 87102.5-87102.6; 2 CCR, § 18700.



 Participate in or use their official position to influence any government decision 
having a “direct and significant” financial impact on an entity with whom they are 
negotiating employment or who has made them an employment offer.  

o This prohibition does not apply where the prospective employer is a state, 

local, or federal governmental agency.
o Gov. Code, § 87407; 2 CCR, § 18747.

After Leaving Office – Former Assemblymembers may not: 

Receive compensation for engaging in direct communication with legislators or 
legislative staff for purposes of lobbying until one year after the close of the 
legislative session in which they resigned or departed.

 The ban does not apply to:
o An officer or employee of a state agency, board or commission when 

representing their agency;
o An official holding an elective office of a local government agency when 

representing their agency.

 Providing compensated advice to a client, including a lobbyist, lobbying firm or 
lobbyist employer, is not prohibited so long as the former Assemblymember does 
not communicate with sitting legislators or legislative staff.

 Direct lobbying of the Executive Branch or local agencies is not prohibited.

Who to Contact with Questions

 Assembly Legislative Ethics Committee at (916) 319-3752.
 Legislative Counsel at (916) 341-8000.


