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8QGHU�WKH�'LVWULFW�RI�&ROXPELD�+RXVLQJ�$XWKRULW\�$FW�RI�������³(VWDEOLVKPHQW�$FW´�� 1 the 
'LVWULFW�RI�&ROXPELD�+RXVLQJ�$XWKRULW\��³'&+$´��LV�JRYHUQed by an 11-member Board of 
Commissioners �³%RDUG´�.2  You asked us for expedited advice on two questions about the 
Board. 
 

(1) :KHQ�DQ�HOHFWHG�&RPPLVVLRQHU¶V�WHUP�H[SLUHV��KRZ�ORQJ�DUH�WKH\�DEOH�WR�
continue serving while awaiting the results of a new election? 

 
(2)        Is a person eligible to serve as a member of the DCHA Board of Commissioners 

if the District has filed a lien to collect overdue taxes from the person and the 
person has agreed to pay the outstanding balance in installments (whether or not 
the person is current on the agreement)? Does the Commissioner have any 
obligation to keep the Board informed about the status of his or her payments to 
the payment plan? 

 

 
1 Effective May 9, 2000 (D.C. Law 13-105; D.C. Official Code § 6-201 et seq.). 
2 D.C. Official Code § 6-211. 
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We have concluded that: (1) a Commissioner may continue to serve until the nexW�HOHFWLRQ¶V�
results arrive, so long as the member remains a public housing resident; and (2) a Commissioner 
is ineligible to serve under these circumstances, and in deciding whether to remove 
Commissioners, the Board may seek relevant information. 
 
We respond to each question in more detail below.3 
 

Question 1 
 

An elected member of the DCHA Board whose term has expired may continue to serve until the 
QH[W�HOHFWLRQ¶V�UHVXOWV�DUULYH, so long as the member continues to be a resident of a DCHA 
housing property. 
 
The elected members of the Board that your question refers to are resident Commissioners 
elected by their fellow public housing residents,4 according to rules and procedures set forth by 
the Board.5  Each election for a new WHUP�PXVW�³EH�KHOG�QR�VRRQHU�WKDQ���PRQWKV�DQG�QR�ODWHU�
than 2 months[,] prior to the expiration of the then current 3-\HDU�WHUP�´6 
 
7KH�(VWDEOLVKPHQW�$FW�VSHFLILHV�ZKDW�KDSSHQV�LI�DQ�HOHFWHG�&RPPLVVLRQHU¶V�SRVLWLRQ�EHFRPHV�
vacant during a &RPPLVVLRQHU¶V�WHUP�7 but is silent on what happens if an elected 
Commissioner¶V�WHUP�HQGV�ZLWKRXW�DQ\�QHZ�HOHFWLRQ�IRU�WKH�QH[W�WHUP.  For that, we turn to the 
common law, which applies in the District where a statute does not supersede it.8  Under the 
common law, ³DQ�HOHFWHG�RU�DSSRLQWHG�RIILFHU�PD\�UHPDLQ�LQ�RIILFH�DW�WKH�H[SLUDWLRQ�RI�KLV�WHUP�
and is entitled to exercise the powers of his office until his successor qualifies, whether or not the 
VWDWXWH�FUHDWLQJ�WKH�RIILFH�VR�SURYLGHV�´9  The reason for this common-ODZ�SULQFLSOH�LV�WKDW�³WKH�
public interest requires, in the absence of any provisions to the contrary, that public offices 
VKRXOG�EH�ILOOHG�DW�DOO�WLPHV��ZLWKRXW�LQWHUUXSWLRQ�´10   
 
Relying on that principle, this office has opined that, in the absence of contrary statutory 
authority, members of boards and commissions whose terms expire may continue to serve until 
their successors are appointed and qualified.  For example, in a 1978 formal opinion, this office 
advised that a member of the %RDUG�RI�(TXDOL]DWLRQ�DQG�5HYLHZ�³PD\�SURSHUO\�KROG-over as an 
active member of the Board after the expiration of his term until and unless a successor is 

 
3 Although there are concerns about whether the election and removal processes described in the Establishment Act 
are consistent with the executive appointment authority that is vested in the Mayor in the Home Rule Act, those 
concerns lie outside the scope of this memorandum and are not addressed here.   
4 D.C. Official Code § 6-211(a)(2); see id. § 6-211(i) (outlining the residency requirements for these 
Commissioners). 
5 Id. § 6-211(k)(1).   
6 Id.  
7 See id. § 6-211(k)(2). 
8 See id. § 45-401(a); Nelson v. Nelson������$��G�����������'�&���������³7KH�FRPPRQ�ODZ�DQG�DOO�%ULWLVK�statutes in 
force in Maryland on February 27, 1801, remain in force in the District of Columbia unless they are inconsistent 
ZLWK�SURYLVLRQV�RI�RXU�FRGH´��  
9 Grooms v. LaVale Zoning Bd., 340 A.2d 385, 391 (Md. Ct. Spec. App. 1975).  
10 Id.; see Reed v. President & &RPP¶UV of North East, 172 A.2d 536, 540 (Md. 1961) (same). 
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DSSRLQWHG�´11  So too here; an elected Commissioner whose successor has not yet been elected 
may continue to serve,12 so long as the person continues to reside in public housing.13   
 

Question 2 
 
Section 12, subsection (p) of the Establishment Act (D.C. Official Code § 6-211(p)) addresses 
the issue of whether a Commissioner who owes taxes can serve on the Board. In full, the statute 
states: 
 

No Commissioner shall have any past due taxes, special assessments, or other charges 
owing to the District. Failure to timely pay any such amounts due, or to pay overdue taxes, 
assessments, or other District charges after demand therefor and after a final determination 
pursuant to the applicable grievance or other procedure, (which shall include notice of the 
charges against the elected Commissioner and an opportunity to be heard in person or by 
counsel in his defensH���VKDOO�EH�FDXVH�IRU�D�&RPPLVVLRQHU¶V�UHPRYDO�IURP�WKH�%RDUG� 

 
We interpret this language using ordinary principles of statutory construction.  We read it 
³DFFRUGLQJ�WR�LWV�WHUPV�´�Intel Corp. Inv. Policy Comm. v. Sulyma, 140 S. Ct. 768, 776 (2020), 
giviQJ�³HIIHFW��LI�SRVVLEOH��WR�HYHU\�FODXVH�DQG�ZRUG.´��Roberts v. Sea-Land Servs., 566 U.S. 93, 
111 (2012).  We also reviewed section 12(p) against the background of the Establishment Act, 
VLQFH�WKH�³ZRUGV�RI�D�VWDWXWH�PXVW�EH�UHDG�LQ�WKHLU�FRQWH[W�DQG�ZLWK�a view to their place in the 
VWDWXWRU\�VFKHPH�´��'DYLV�Y��0LFK��'HS¶W�RI�WKH�7UHDVXU\, 489 U.S. 803, 809 (1989); In Re 
Edmonds, 96 A.3d 683, 687 (D.C. 2014).  Along these lines, we reviewed comparable provisions 
RI�WKH�(VWDEOLVKPHQW�$FW��WKH�$FW¶V�H[WHQVLYe committee report,14 and other provisions of District 
law.       
 
The first sentence of the section 12(p) is categorical and states that commissioners cannot have 
any past due taxes, special assessments, or other charges. Read literally, this would render 
ineligible any commissioner who owes past due taxes to the District, regardless of whether the 
commissioner has agreed to make payments.  
 
The second sentence, however, seems to limit removal beyond all failures to pay taxes. It allows 
removal after the District makes a demand for the amounts owed and after a final determination 
is made under due process proceedings if the Commissioner does not pay the amounts that are 
determined to be owed. The removal portion of the statute is silent as to the issue raised here: 
whether Commissioners who owe past due taxes but who have agreed to payment plans are 

 
11 3 Op. Corp. Counsel 504 (1978). 
12 There is one ambiguous Establishment Act provision that, if it speaks to this situation at all, agrees with the 
FRPPRQ�ODZ���,W�SURYLGHV�WKDW�³>W@KH�UHVXOWV�RI�HDFK�HOHFWLRQ�VKDOO�EH�UHWDLQHG�XQWLO�WKH�HOHFWHG�&RPPLVVLRQHUV�EHJLQ�
their term pursuant to thH�QH[W�VFKHGXOHG�HOHFWLRQ�´��'�&��2IILFLDO�&RGH����-����N�������,I�³UHWDLQing the results of 
HDFK�HOHFWLRQ´�UHIHUV�WR�HOHFWHG�&RPPLVVLRQHUV�FRQWLQXLQJ�WR�VHUYH beyond their terms ± and it is not clear from the 
face of the language or from the Establishment $FW¶V�Fommittee report whether it does ± this language echoes the 
common-law principle discussed above. 
13 See D.C. Official Code § 6-����L���³(DFK�HOHFWHG�&RPPLVVLRQHU�VKDOO�UHPDLQ�RQ�WKH�%RDUG�RQO\�LI�KH�RU�VKH�
continues to reside in public housing in thH�'LVWULFW´�� 
14 See &RPP��RQ�&RQVXPHU�DQG�5HJXODWRU\�$IIDLUV��³5HSRUW�RQ�%LOO���-�����WKH�µ'LVWULFW�RI�&ROXPELD�+RXVLQJ�
$XWKRULW\�$FW�RI������¶´�1RY������������³Committee 5HSRUW´�� 
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eligible to serve. That is, the removal statute does not expressly address whether it applies to 
Commissioners who have effectively conceded that they owe back taxes but have been unable to 
pay them.  
 
Because the second sentence regarding removal is silent on payment plans,15 we return to the 
plain language of the first sentence, which renders ineligible commissioners that owe any past 
due taxes, which would include the fact pattern presented here.  
 
We do not opine here on the process that must be undertaken before an ineligible Commissioner 
is removed from the Board. The Board generally has authority to remove Commissioners from 
the Board. That could be conducted either for the specific causes described in section 12(p) or 
for the broader causes outlined in section 12(t) (D.C. Official Code § 6-211(t)), which allows the 
%RDUG�WR�UHPRYH�D�&RPPLVVLRQHU�IRU�DQ\�³RIILFLDO�PLVFRQGXFW��FRQIOLFW�RI�LQWHUHVW�YLRODWLRQV��
QHJOHFW�RI�GXW\��LQFRPSHWHQFH��RU�SHUVRQDO�PLVFRQGXFW�´  While nothing in the Establishment Act 
requires the Commissioner to keep the Board up to date on payments under an agreement to 
repay back taxes, the Board may, in the course of deciding whether to seek removal of the 
Commissioner, seek information from the Commissioner that may be relevant to that decision.  
 
 
BKF/jat 

 
15 As discussed above, whether the cause described in section 12(p) reaches a scenario in which Commissioner 
admits failure to pay taxes owed and is in the process of repaying them is not expressly discussed.  We recommend 
that the Council amend this provision to provide clarity and notice to Commissioners on this issue. 
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